Agents de consum responsable participen en una taula rodona a l’IES Montjuïc

L’alumnat de l’Institut Montjuïc ha dut a terme un nou pas endavant sobre el servei que donaran al barri relacionat els nous aprenentatges sobre l’agricultura ecològica i les minves. Els nois i noies de 3r han rebut la visita de diferents agents de consum responsable del districte de Sants-Montjuïc que els han parlat sobre els seus projectes.

Els joves van contactar a través de correu electrònic per convidar representants de grups o cooperatives de consum del districte a participar en una taula rodona a l’aula. L’activitat ha permès a l’alumnat conèixer diverses iniciatives de consum de la zona i constatar la força del teixit associatiu de tot el districte.

La trobada ha comptat amb la participació de membres de les cooperatives de consum La Garrofera de Sants i L’Economat Social i de la coordinadora de ¡La Colmena que dice sí! de Sants. La directora de Central Parc, Rebeca Segura, també ha parlat en la reunió com a entitat receptora del servei del projecte. La Rebeca ha explicat que dels 400 enciams als nois i noies que van plantar durant les visites al Parc Agrari, entre 40 i 80 podrien acabar exclosos del circuit alimentari.

La directora de Central Parc també els ha parlat sobre el calibre, les mides dels productes, que poden expulsar fins a la meitat dels aliments del sistema. En canvi, tant les membres de La Garrofera com la de L’Economat Social han presentat les cooperatives de consum com a projectes socials més enllà de l’alimentació. A més, han assegurat que en aquests espais es valora la qualitat del producte i les minves també s’hi accepten.

Els diferents agents del barri han recordat als nois i noies que anys enrere era molt difícil consumir productes ecològics i de proximitat perquè no existien iniciatives com les actuals. Les representants han exposat que la inquietud de molta gent per consumir productes de temporada i sostenibles ha impulsat noves formes de consum col·lectiu. Totes les conferenciants també han destacat que els col·lectius també valoren els projectes socials rere els productes que consumeixen i l’aposta pel benestar col·lectiu.

Gràcies a la presentació de totes les experiències dels col·lectius, l’alumnat ha volgut aprendre més i ha preguntat sobre el funcionament i l’organització de les iniciatives. Després de la trobada, els nois i noies ja tenen més eines per sensibilitzar el barri i el districte que les minves són productes de qualitat. Els joves també han après que la irregularitat dels productes ecològics respon al fet que la naturalesa no crea productes perfectes.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’Aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del Servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.