El dret a l’alimentació consisteix en què totes les persones han de tenir garantit l’accés a una alimentació en quantitat, però també de qualitat. En aquesta nova activitat del projecte Transalimenta al Baix Llobregat, noies i nois de l’Institut Bernat el Ferrer de Molins de Rei han explorat aquest dret humà des d’una mirada Nord-Sud.
Per començar l’activitat, l’alumnat ha fet una visualització del sistema agroalimentari. D’aquesta manera, els i les joves han pogut identificar quines creences i quins valors tenen respecte a les pràctiques que es donen en aquesta estructura. Noies i nois també han reflexionat sobre les persones que hi treballen tenint en compte el gènere, l’edat, la classe social i l’origen.
Tot seguit, a partir d’una explicació introduïa la mirada Nord-Sud per tal que l’alumnat s’adonés de com aquesta visió afecta la nostra manera de fer i de pensar. A partir del vídeo Abuela Grillo, els i les joves han pogut descobrir com l’explotació i la privatització dels recursos naturals afecta a tota la població. Noies i nois han identificat quins dels personatges del curt representaven la mirada Nord i quins la mirada Sud.
Després del vídeo, l’activitat s’ha centrar en una reflexió sobre les implicacions, els impactes, la realitat i la situació actual del dret a l’alimentació, un dret humà fonamental com reconeixen les Nacions Unides. L’alumnat ha respost un baròmetre de valors amb preguntes relacionades amb les diferències en la producció agrícola entre Nord i Sud i l’accés a aliments de qualitat. Els i les joves també han repensat el paper de les persones migrants en l’agricultura i les diferències de gènere a l’hora de ser propietari d’unes terres.
En la sessió, l’alumnat també ha reflexionat sobre la situació actual de pandèmia tant a nivell local com global, pensant en l’augment significatiu de demandes al Banc d’Aliments i en la disponibilitat, accessibilitat i qualitat del dret a l’alimentació a casa nostra. Noies i nois també han pogut expressar la seva opinió en el baròmetre i han exposat què els ha impactat més en l’estat del dret de l’alimentació tant al Nord com al Sud.
Vols saber-ne més?
Les formacions es realitzen en el marc del projecte d’Aprenentatge Servei “Transalimenta al Baix Llobregat” que estem impulsant gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i Garantia Juvenil dins de la iniciativa d’ocupació juvenil del fons social europeu de la Unió Europea. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat, els agents socioeconòmics i l’administració pública per exercir i garantir una ciutadania activa i responsable on es respectin els drets, deures i obligacions. L’objectiu específic del projecte: contribuir a articular una estratègia territorial del Parc Agrari del Baix Llobregat per promoure la garantia d’una alimentació disponible, accessible i de qualitat.