Cavall Bernat aprèn a sembrar llavors i a plantar verdures ecològiques

L’alumnat de l’escola Cavall Bernat ha participat en noves activitats per conèixer com treballen els pagesos en l’agricultura ecològica. Els nens i nenes de l’escola del barri de la Bordeta continuen aprenent amb el projecte sobre l’alimentació saludable. Els infants han participat en diferents tallers per aprendre a sembrar llavors i a plantar verdures ecològiques.

Primer, l’alumnat de Cicle Infantil ha participat en un taller de germinats. Les nenes i nens de 1r i 2n han après tot el procés que segueixen les plantes i han conegut com és el planter de la carbassa i el cogombre. Els infants han descobert què necessiten les verdures per alimentar-se com l’aigua, el sol i el compost però també han diferenciat les parts de la planta com la llavor, la tija, la flor i el fruit. Tot seguit, els diferents grups han seguit tots els passos per plantar llavors de tomàquet i carbassó, des d’emplenar el planter de compost fins a regar-les

En canvi, l’alumnat de Cicle Superior ha après sobre verdures ecològiques en una visita al Parc Agrari del Baix Llobregat per tal de conèixer la zona on es cultiven bona part productes que mengen. Després de la sortida dels nens i nenes de Cicle Mitjà, ara ha arribat el torn dels infants de 5è i 6è de conèixer els aliments autòctons. Durant tot el dia, els dos cursos s’han dividit en grups per dur a terme les diferents activitats que els han permès apropar-se a la pagesia i conèixer en què consisteix l’agricultura ecològica.

Els diferents grups han passejat amb bicicleta pel Parc Agrari per conèixer les espècies més característiques del Baix Llobregat, els cultius hortícoles i l’agricultura ecològica. Els nens i nenes també han realitzat un taller sobre la manipulació i descobriment de l’estructura del subsòl a la finca de Cal Notari.

La darrera activitat ha consistit en un taller a la finca de Ferran Puig de la cooperativa Central Parc. Els infants han conegut què eren el cavalló i el solc, han après a plantar bledes i també han descobert com fer front a l’escarabat de la patata. A més, els nens i nenes han vist com funciona el sistema de rec i han collit enciams que s’han endut a casa.

Què n’ha dit l’alumnat?

Aquestes activitats formen part del projecte “El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.