Descobrim col·lectius del barri per introduir les minves al circuit alimentari

Els i les joves de 3r d’ESO de l’Institut La Guineueta han sortit de l’aula per descobrir projectes de Nou Barris que treballen per transformar el barri. L’alumnat ha iniciat la col·laboració amb col·lectius del districte en una sortida que s’emmarca en l’inici de la fase de servei del projecte educatiu sobre el dret a l’alimentació. L’activitat ha permès a les noies i nois conèixer els agents del barri i les seves necessitats.

L’alumnat de l’INS La Guineueta ha començat la sortida pel districte amb una visita a l’Ateneu la Bòbila, on han conegut les associacions que hi conviuen. La treballadora ha explicat a alumnes i docents que el centre actua com a punt de trobada del conjunt d’associacions i entitats del barri de Porta. A més, els i les joves han vist que l’Ateneu ofereix múltiples espais adaptats a les necessitats de tots els col·lectius de la zona.

Moment de la xerrada
Alumnat a l’Ateneu
Moment de la xerrada a ASiA
En Topo, representant d’ASiA, durant la xerrada

La visita ha continuat a l’Associació Salut i Agroecologia, on els nois i noies han descobert un projecte transversal més enllà de l’entitat. L’alumnat ha vist que la iniciativa també inclou un grup de consum amb una quarantena d’unitats familiars i la botiga ecològica de La iaia Mercè, amb productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Un representat de l’associació ha explicat la història de l’entitat als i les joves i també la importància de sensibilitzar la ciutadania sobre l’agroecologia i el consum responsable.

La següent parada de la sortida ha portat l’INS la Guineueta cap a Can Valent, un hort comunitari gestionat per un grup de persones jubilades i aturades del barri de Porta. Un voluntari ha explicat a l’alumnat que impulsen un projecte social que s’ha convertit en un punt de trobada i socialització. L’espai inclou moltes activitats més enllà de l’agricultura, per exemple, relacionades amb l’artesania i l’art urbà. Can Valent també busca l’ajuda de les noies i nois de l’Institut per sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de recuperar una zona verda que des de fa anys s’utilitza com a pàrquing provisional.

Per acabar, l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta ha mostrat a l’alumnat dos espais comunitaris i autogestionats que han recuperat. Primer, noies i nois han visitat els horts comunitaris de Porta’m a l’hort, espai agrícola urbà socioeducatiu que vertebra la vida pública del barri. Tot seguit, el grup s’ha traslladat fins als horts de la Maladeta, un solar amb parcel·les familiars que representen la lluita veïnal per evitar que es construeixin nous blocs i mantenir l’espai de la rambla de Porta com a zona verda.

Després d’aquesta sortida, l’alumnat s’encarregarà de decidir quin servei es dóna a les necessitats exposades per cada col·lectiu que van visitar. La iniciativa pretén introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.

Vols saber-ne més?

L’activitat s’inclou al projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’ACCD i l’AMB i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.