El dret a l’alimentació: element central de les jornades culturals a l’escola Lluís Vives

L’escola Lluís Vives ha celebrat des de dilluns fins dimecres d’aquesta setmana les jornades culturals que organitza cada curs. Les activitats d’enguany s’han centrat en diferents tallers relacionats amb el dret a l’alimentació. La festa ha servit com a cloenda del projecte d’Educació per a la Justícia Global que des del mes de setembre hem coordinat amb l’escola.

Durant tres dies, hem col·laborat en la dinamització de tallers adaptats a totes les edats d’Educació Infantil i Primària, des de P-3 fins a 6è. L’alimentació saludable, la cuina i el consum responsable de fruites i verdures s’han convertit en els eixos vertebradors de les activitats. D’una banda, els nens i nenes d’Infantil han après a preparar llimonada i coques amb l’ajuda de les companyes d’Espigoladors. Mentrestant, l’alumnat dels cursos més grans de l’escola descobria com elaborar sucs naturals de fruites i verdures en un taller dinamitzat per ¡La Colmena que dice sí! de Sants. Per acabar, el xef Anay Bueno ha apropat la cuina saludable als infants de 1r i 2n a través de la creació de plats artístics fets amb fruites i verdures.

Les jornades han finalitzat amb una gran festa de cloenda preparada al pati de l’escola. A primera hora, la Kuka ha visitat per darrera vegada l’alumnat de Cicle Inicial, Mitjà i Superior per agrair als infants la seva participació en totes les missions que els ha encarregat. L’activitat també ha actuat com a avaluació del projecte i ha conclòs amb l’elaboració de dos murals per part de tot l’alumnat on exposaven el que havien après gràcies a l’ajuda de la Kuka.

Tot seguit, els 250 nens i nenes de l’escola han menjat les coques i han begut les llimonades fetes pels alumnes d’Infantil. Per acabar, els infants s’han dirigit al pati per gaudir dels jocs educatius gegants de caire lúdic o il·lusions òptiques relacionats amb l’alimentació que havia portat Cuina & Ambulants. La festa també ha comptat amb tres tallers de cuina dinamitzats pels xefs Alf Mota, Anay Bueno i Oriol Petit amb la intenció de fer més divertit pels nens i nenes el consum de fruites i verdures.

L’objectiu dels tallers organitzats en el marc de les jornades s’ha centrat en conscienciar i apropar el consum alimentari just i responsable a l’alumnat. Les activitats també han intentat aprofitar les oportunitats que ens ofereixen els agents del barri tant pel que fa als ingredients que hem utilitzat com també amb els experts que han dinamitzat els tallers.

Vols saber què n’ha dit l’alumnat?

Aquestes jornades formen part del projecte “El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.