Els infants de Cavall Bernat preparen melmelades de préssec

Les nenes i els nens de l’escola Cavall Bernat han participat en una activitat culinària que forma part del projecte d’alimentació. Dues talleristes de l’associació Espigoladors, la Isabel i la Clara, han ajudat l’alumnat a preparar melmelades de préssec. El taller ha consistit en mostrar als infants una forma divertida de conservar aliments per evitar que es podreixin i es facin malbé.

Les representants de l’entitat contra el malbaratament alimentari han explicat tot el procés necessari per elaborar una conserva. Per començar, els nens i nenes han pelat i tallat els préssecs amb molta traça fins a dividir-los en trossos petits. Tot i quedar ben empastifats amb el suc de la fruita, els infants han continuat l’activitat. El següent pas s’ha centrat en decidir les quantitats necessàries perquè el producte estigués en bon estat durant més temps.

La Isabel i la Clara han presentat els productes necessaris per preparar la melmelada: els préssecs, el sucre i el suc de llimona. L’alumnat ha descobert que tant el sucre com la llimona gaudeixen de propietats conservants que ajuden la fruita a mantenir-se més temps en bon estat. Les talleristes han explicat als nens i nenes que per cada quilo de préssec que es posa al foc s’ha d’afegir una tercera part de sucre.

Per poder convertir el préssec en melmelada, l’alumnat ha posat tots els productes en una olla al foc i els ha cuinat durant mitja hora. Els nens i nenes s’han anat tornat per remenar la mescla i evitar que s’enganxés al recipient. Mentrestant, els i les altres han creat cadascú la seva pròpia etiqueta personalitzada amb la informació i el disseny que volguessin.

Per acabar, els infants han omplert els pots de vidre amb la barreja acabada de cuinar. Una vegada plenes les melmelades, els nens i nenes han enganxat les etiquetes personalitzades. Els infants han marxat entusiasmats del taller i s’han mostrat ansiosos per refredar els seus productes i menjar-se’ls a l’hora de berenar.

Què n’ha dit l’alumnat?

Aquestes activitats formen part del projecte “El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.