L’alumnat de 3r i 4t de l’Escola Àgora continua la investigació sobre l’origen de les fruites i verdures que arriben al menjador escolar, la missió que els va encarregar la Idania. Després de preparar els mapes en l’anterior sessió, nenes i nens han treballat el concepte de petjada ecològica amb l’ajuda de la Núria Vega, de l’entitat Desvestint Aliments.
Infants de Cicle Mitjà i tallerista han debatut sobre com afecta a nivell ambiental consumir fruites i verdures que vinguin de lluny. L’activitat s’ha centrat en una dinàmica protagonitzada un dels productes estrella de la temporada d’hivern: les taronges. Nenes i nens havien de triar entre dues bosses de taronges en funció de l’aspecte, el color i el tacte.
A partir d’aquesta elecció i sense cap més pista, havien d’imaginar d’on venien les fruites i podien proposar orígens tan diversos com el País Valencià, Sud-Àfrica, Nova Zelanda o la Xina. Tot seguit, l’alumnat tacava les taronges amb pintura en funció de la procedència que havien suposat per marcar la càrrega de quilòmetres i la despesa de combustible que duien associades.
Al final, l’alumnat ha descobert que les taronges de totes dues bosses venien del mateix lloc: València. Tot i això, s’han adonat que el cost energètic d’importar taronges varia molt en funció si ve de prop o d’un altre continent. D’aquesta manera, l’alumnat ha pogut veure com de gran és la petjada ecològica els productes que consumeixen diàriament. La conclusió final que n’han tret les nenes i nens ha sigut que l’única taronja que no quedaria tacada seria la que podríem collir d’un taronger plantat al pati de l’escola!
Vols saber-ne més?
Les activitats formen part del projecte educatiu Menjadrets, una iniciativa d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Nou Barris gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al menjador escolar.