L’INS Bernat el Ferrer s’endinsa en un projecte d’Aprenentatge Servei

L’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Bernat el Ferrer s’ha sumat al projecte Transalimenta al Baix Llobregat. Després de superar el joc de rol virtual que els vam plantejar, les noies i nois han decidit donar resposta a la demanda de la cooperativa agroecològica Central Parc per introduir les minves en els circuits alimentaris locals. Des de Desos, hem presentat el projecte a l’alumnat i l’hem vinculat a com la pagesia s’ha vist afectada per la pandèmia de la Covid-19. D’aquesta manera, s’ha posat en valor la tasca essencial que han dut a terme les persones que es dediquen a l’agricultura durant aquestes setmanes de confinament.

Després de la presentació, els i les joves de Bernat el Ferrer s’han enfrontat a un nou repte. L’activitat virtual substitueix les dues visites als terrenys de la cooperativa Central Parc situats al Parc Agrari del Baix Llobregat que estava previst que fes l’alumnat. En aquesta sessió, noies i nois han descobert el recorregut que segueixen les hortalisses des de la planificació agrícola fins a la comercialització. Així, els diferents grups de 3r d’ESO han pogut veure qui hi ha darrere dels aliments que mengem i què implica produir verdures.

A partir de l’experiència de Central Parc, l’alumnat ha pogut veure exemples propers per aprendre sobre totes les fases que ha de seguir la pagesia fins a vendre un producte a través de diferents activitats. Noies i nois han descobert i treballat nous conceptes relacionats amb la planificació agrícola com el marc de plantació i han comparat les distàncies que necessiten les plantes amb les distàncies de seguretat durant la pandèmia. Els i les joves també han treballat l’associació de cultius i ho han vinculat amb les relacions entre les persones, ja que hi ha persones amb qui et portes millor o pitjor. A més, a través d’un enigma també han après què és la rotació de cultius.

Des de casa, els i les alumnes també han treballat la plantada de productes a partir d’un recordatori dels recursos necessaris en un projecte agrícola que van necessitar en el joc de rol. Noies i nois han après sobre la collita i sobre la temporalitat dels productes, ja que han reflexionat sobre si mengen aliments de temporada. Per acabar, han arribat a la fase de comercialització en què han descobert quins criteris s’han de seguir per tal que un producte es pugui vendre. L’alumnat ha vist exemples sobre quines diferències tenen algunes verdures com les cols o les pomes entre el camp i el mercat, ja que moltes són rebutjades per criteris de calibre o estètics.

Davant aquesta situació, s’ha plantejat un dubte als i les joves: els criteris estètics influeixen en la qualitat dels aliments? Des de Desos, s’ha creat un vídeo per tal que l’alumnat vegi el cicle de vida que segueix un enciam que al final acaba sent malbaratat per criteris estètics. Així, noies i nois de l’INS Bernat el Ferrer han pogut veure que llençar un aliment no només implica tirar un producte, sinó que també suposa malgastar aigua i energia i acabar malbaratant molts recursos naturals i esforços humans.

Vols saber-ne més?

Les formacions es realitzen en el marc del projecte d’Aprenentatge Servei “Transalimenta al Baix Llobregat” que estem impulsant gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i Garantia Juvenil dins de la iniciativa d’ocupació juvenil del fons social europeu de la Unió Europea. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat, els agents socioeconòmics i l’administració pública per exercir i garantir una ciutadania activa i responsable on es respectin els drets, deures i obligacions. L’objectiu específic del projecte: contribuir a articular una estratègia territorial del Parc Agrari del Baix Llobregat per promoure la garantia d’una alimentació disponible, accessible i de qualitat.