L’alumnat de l’INS Montjuïc descobreix els grups i cooperatives de consum

La recuperació de la sobirania alimentària ha centrat la primera sessió de la fase de servei del projecte d’Aprenentatge i Servei a l’Institut Montjuïc. A partir d’una entrevista a l’experta en alimentació Esther Vivas emesa a La 2, l’alumnat ha debatut sobre com es prenen decisions de compra més conscients i realment transformadores en l’impacte socioeconòmic.

Gràcies al vídeo, els dos grups de 3r d’ESO han vist que els productes ecològics s’han vinculat al capitalisme en els últims anys. El creixement del moviment ecològic ha portat el capitalisme a vestir-se de verd en alguns casos per continuar sobrexplotant els recursos del planeta. L’alumnat ha constatat la necessitat de limitar l’impacte ambiental i social dels productes i ha comprovat que depèn de cadascú llegir-se què compra i decidir què vol comprar.

L’activitat ha continuat amb dues preguntes a les noies i nois per iniciar el debat. Som lliures a l’hora de comprar? Què és la sobirania alimentària? Davant d’aquestes qüestions, joves i docents han repassat conceptes treballats i han conegut nous espais de consum responsable com els grups i cooperatives de consum. L’alumnat ha descobert una manera de consumir diferent en què les persones aposten per la sobirania i la sostenibilitat alimentàries.

Els models de consum responsable també destaquen pel contacte directe amb les persones productores d’aliments de proximitat. Noies i nois han descobert que el barri on viuen és ric en grups i cooperatives de consum, amb exemples com L’Economat Social o la Garrofera de Sants. L’alumnat també ha debatut sobre les implicacions ambientals de l’aposta pels productes ecològics importats de zones llunyanes.

Noies i nois han discutit sobre les conseqüències de les grans quantitats de plàstic utilitzades als supermercats. Els i les joves han vist els perjudicis per la salut que suposa i han reflexionat sobre la necessitat de tenir una previsió i un control sobre allò que mengem. A partir de la propera sessió, l’alumnat ja se centrarà en la preparació i l’elaboració del servei.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei a “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic – Fase 2: Consolidació” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.