L’alumnat de l’INS Montjuïc es converteix en expert del malbaratament alimentari a les llars

Els nois i noies de l’Institut Montjuïc han passat de convertir-se en experts sobre l’agricultura ecològica i d’introduir les minves al circuit alimentari a centrar-se en el malbaratament alimentari a les llars. L’alumnat de 3r ha participat en un crèdit de síntesi anomenat “Recerca i acció per la transformació: la fam i el malbaratament alimentari” que forma part del projecte d’Educació per a la Justícia Global “El Dret a l’Alimentació al Sud i al Nord: consciència global i transformació local”.

Les activitats han començat amb un joc de rol sobre el malbaratament alimentari a les llars, de les quals formen part les famílies, els restaurants i els supermercats. Els i les joves s’han dividit en grups d’agricultors i agricultores i també treballadors i treballadores de supermercats i restaurants per veure quines fruites i verdures es perden en el procés. El taller dinamitzat per Espigoladors ha conclòs amb un debat sobre les solucions que es poden aplicar per aprofitar els aliments en els diferents sectors de la cadena alimentària. L’alumnat també ha vist dos documentals que servien per contextualitzar la temàtica del malbaratament i veure’n les conseqüències que té arreu a nivell social, ambiental i econòmic.

Per transformar la realitat de l’incessant creixement de la fam i el malbaratament, els nois i noies han dut a terme una recerca de dades sobre la quantitat de menjar que es llença a escala mundial, europea, espanyola i catalana. Els i les joves també s’han interessat per trobar informació sobre els aliments que es malbaraten al districte de Sants-Montjuïc però no han trobat dades oficials. Per obtenir noves xifres i poder elaborar propostes d’acció davant la incongruent situació del malbaratament alimentari i la fam, l’alumnat ha preparat enquestes dirigides a les famílies, els restaurants i els supermercats.

Una vegada elaborades les preguntes, els i les joves han dedicat un dia sencer a visitar establiments del barri i a entrevistar les persones treballadores i la clientela per recollir dades del menjar que es llença a la zona. L’alumnat ha après a analitzar les dades i ha constatat els diferents àmbits que afecta el malbaratament alimentari, des de les pèrdues econòmiques fins a les conseqüències mediambientals i socials que impliquen.

Per acabar, les noies i nois de l’INS Montjuïc han preparat una presentació del projecte amb tota la recerca que han dut a terme durant el crèdit de síntesi i també han recollit dades del neuromàrqueting en la publicitat que ens influeixen cada dia per consumir de manera irracional. A més, han elaborat una sèrie de propostes per transformar la situació de les persones que passen fam al seu districte, amb les conseqüents implicacions globals que representa pel nostre futur.

Què n’ha dit l’alumnat?

Aquest crèdit de síntesi forma part del projecte “Recerca i acció per la transformació: la fam i el malbaratament alimentari”, un projecte d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar sobre el malbaratament alimentari que es produeix a les llars.