L’alumnat de l’INS Montjuïc aposta per participar en el projecte d’Aprenentatge i Servei

El grup de 3r d’ESO de l’Institut Montjuïc ha format part de les primeres activitats en el marc de l’assignatura de Ciències Socials, Geografia i Història. Els i les joves han decidit conjuntament participar en el projecte “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic– Fase 2: Consolidació”. La tècnica d’educació de Desos ha demanat als i les joves que col·laborin en la iniciativa i tindran l’oportunitat de conèixer la pagesia i els cultius ecològics.

Després de les reunions de planificació prèvies amb l’equip directiu i docent, l’alumnat ha format part de les activitats a l’aula. Els darrers 29 de gener i 5 de febrer, entre 12 i 15 joves per aula han treballat en grup en un joc de rol basat en unes rotllanes en què s’havien de passar una planta. Tot seguit, els cercles han variat en diferents ocasions i han condicionat les relacions entre ells en funció de l’estructura de cada rotllana. Les dues sessions inicials han servit per fer la demanda de la participació en el projecte i per potenciar un aprenentatge actiu i vivencial.

Les noies i nois han reflexionat sobre la comparació entre la vivència del rol-playing i el sistema agroalimentari. L’alumnat també ha descobert una cooperativa de producció agroecològica a través de l’exemple del vídeo de Central Parc i ha tractat la creació de cooperatives i els projectes sostenibles. La tècnica de Desos ha exposat la tendència d’abandonaments de camps, escalfament global i perpetuació de la fam que ha augmentat després de 10 anys. Els i les joves també han reflexionat sobre la necessitat d’un canvi de model de producció i consum.

L’alumnat ha respost unes dianes d’avaluació inicial i ja disposa de tot el material del curs. En la sessió del 6 de febrer, els i les joves han parlat sobre la sostenibilitat ambiental, econòmica i social a través de l’exemple de l’oli de palma. Les noies i nois han reflexionat sobre el desenvolupament sostenible per mitjà de les diferències entre l’agricultura ecològica i industrial. L’activitat també s’ha centrat en la falta de consciència sobre el dret a l’alimentació, que garanteix l’accessibilitat als aliments saludables en quantitat i qualitat.

En les properes sessions, el col·lectiu de 3r d’ESO haurà de respondre a la demanda directa de moviments socials de Sants relacionats amb alternatives alimentàries de consum. L’alumnat vol crear sinèrgies entre l’Institut i els agents per fomentar un nou model de consum sostenible a nivell local i global. Abans d’iniciar les activitats d’aquest curs, l’Institut Montjuïc va guanyar el primer premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica per la implementació del projecte durant el curs passat.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei a “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic – Fase 2: Consolidació” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.