L’Institut Montjuïc aprèn a collir verdures al Parc Agrari

sdr
cof
sdr
cof
sdr
cof
sdr
sdr
sdr
sdr
cof
sdr

Les vacances de Setmana Santa s’han acabat i l’alumnat de l’Institut Montjuïc ha reprès el projecte d’Aprenentatge i Servei. Els i les joves de 3r d’ESO han descobert la darrera part del procés de la producció agroecològica als terrenys de Cal Gallina i Ca la Nanda de Central Parc. Noies i nois han visitat per última vegada el Parc Agrari per aprendre a collir verdures ecològiques amb l’ajuda del responsable de formació de la cooperativa, en Jordi Bofill.

Després d’un repàs dels aprenentatges de les sessions prèvies, l’alumnat ha rememorat com s’utilitzaven les eines i s’ha dedicat a collir calçots, porros, ravenets i enciams. Noies i nois han dividit els calçots per mides petites, mitjanes i grans. En Jordi ha explicat que aquest cultiu es ven per manats, una quantitat provinent de la mida de la mà del pagès.

L’alumnat també ha conegut altres curiositats sobre els cultius recol·lectats. Els i les joves han descobert que la persona consumidora acostuma a demanar que el calçot es vengui brut i, en canvi, el porro s’ha de netejar perquè el volen net. Els grups de 3r d’ESO han comprovat que no podien collir els enciams plantats en la darrera sortida perquè el període de creixement és de 45 dies.

Així mateix, noies i nois han vist que molts productes es fan malbé durant la collita tot i trobar-se en bones condicions. En Jordi ha explicat als joves que sovint no es cullen productes si no s’han de vendre perquè suposa una pèrdua de temps i de diners. Tot i això, els aprenents de pagesos i pageses han conegut una alternativa: els espigoladors, persones encarregades de recol·lectar allò que no cull el productor. Per acabar, l’alumnat s’han emportat tot el que han collit cap a casa, incloses les minves.

Més enllà de les sortides al Parc Agrari, l’alumnat de 3r d’ESO de l’INS Montjuïc ha començat la preparació de la zona d’hort del centre. Altre cop amb l’ajuda d’en Jordi Bofill, els i les joves han començat a marcar les parcel·les per tal de plantar diverses espècies. L’Institut també preveu l’enjardinament de l’entorn de l’hort. Mireu com treballen noies i nois en aquest vídeo!

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei a “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic – Fase 2: Consolidació” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.