Elaborant la línia FEM: Microcrèdits per a dones, pensats, dissenyats i decidits per dones

Un grup de més de 25 dones del nucli urbà i comunitats de San Miguelito (Nicaragua) han compartit en un espai segur i dinàmic la seva opinió sobre com hauria de reglamentar-se una nova línia de microcrèdits per a dones, amb l’objectiu que s’adeqüi a les seves necessitats i realitats. Es tracta de la línia FEM, un fons de microcrèdits específic per a dones emprenedores d’escassos recursos, que es vol implementar com a part del FCPEL, a partir del 2019. La reunió es va celebrar la setmana passada a San Miguelito.

Les participants van participar a la sessió partint de dues experiències diferents. Per una banda, algunes d’elles ja havien obtingut un crèdit de la mà de DESOS, FUMSAMI (entitat amb qui treballarem el projecte en agrupació) o del programa Usura Cero. Per altre banda, també hi van participar dones que, tot i no haver obtingut un crèdit fins al moment, estan interessades en sol·licitar-ne un. L’Alcaldessa del Municipi, Ana Clemencia Ávalos, també va sumar-se a la iniciativa i va donar la seva opinió com a dona del municipi, més enllà del càrrec polític que ostenta.

La trobada va iniciar amb una activitat molt dinàmica moderada per Carmen Aguilar, tècnica de FUMSAMI, qui coneix molt de prop la realitat de les dones protagonistes en la sessió. És per això que, per crear un ambient acollidor i de confiança i sororitat es va demanar a les participants que es presentessin, expliquessin i dibuixessin el somni que tenien en ment en el moment de rebre el crèdit, així com el que tenen actualment les dones que el volen sol·licitar. Entre d’altres, els somnis van ser els següents: “Sentir-me independent, desenvolupar el meu propi projecte amb les meves idees i sense demanar permís a ningú i invertir els guanys en la meva llar i en la meva família”, “Tenir una feina pròpia”, “Millorar el meu negoci per poder invertir en millorar també casa meva”, “Tenir un futur millor”.

Aquesta activitat, que va servir per crear relacions de confiança entre les participants, va facilitar el treball en grups de 5 dones per proposar com hauria de reglamentar-se la línia FEM. Des de DESOS i FUMSAMI es creu necessari que el procés d’elaboració del reglament de la línea FEM sigui un procés participatiu on les opinions de les protagonistes del crèdit en siguin la base. Adequar-se a les necessitats i realitats de les dones d’escassos recursos de San Miguelito és la única manera per poder seguir garantint que aquestes deixen de ser invisibilitzades i que tenen oportunitats reals que les permetin formar part del desenvolupament socioeconòmic del municipi.

Algunes de les propostes sorgides arrel del treball realitzat van ser: tenir en compte la situació de les dona respecte la propietat al moment de demanar aval, que els crèdits disponibles tinguin un valor mínim de 5000 córdovas (130 euros) i un màxim de 20.000 córdovas (530 euros) o que es puguin sol·licitar crèdits per a sectors productius, com ara l’agricultura i el comerç, però també per a millores de les llars.

Les dones a Nicaragua, com a la resta del món, han estat tradicionalment excloses del sector productiu. Actualment, la falta de terres i propietats al seu nom no les permet sol·licitar un crèdit per falta de garanties d’aval i les lliga a dependre dels homes per a poder desenvolupar els seus propis negocis, cosa que no les permet treballar de forma independent i viure gràcies al poder de les seves decisions.