L’alumnat de l’INS Montjuïc planifica una finca agroecològica

L’alumnat de 3r de l’Institut Montjuïc continua l’aprenentatge per respondre a la demanda de Central Parc d’introduir les minves al circuit alimentari. Noies i nois han treballat la planificació agrícola ecològica amb l’ajuda de l’enginyera agrícola de Central Parc a l’aula i el suport del responsable de formació al camp. Els i les joves s’han desplaçat per primera vegada fins als terrenys de la cooperativa Central Parc per descobrir com treballa la pagesia ecològica que cultiva molt a prop del centre.

Abans de la sessió als camps, l’alumnat ha rebut la visita de la responsable de la planificació i producció agrícoles de Central Parc, la Mireia, que ha presentat la cooperativa i el Parc Agrari del Baix Llobregat. Els joves han après i debatut sobre les característiques pròpies del maneig agroecològic i sobre les diferències entre els cultius ecològics i els convencionals des de la planificació fins a la producció. Noies i nois han vist exemples pràctics i reals dels canvis entre els dos models i han tractat la importància de la tasca de planificar. També han après nous conceptes com l’associació i rotació de cultius i el marc de plantació i han constatat què comporten en la producció agroecològica.

Joves i docents han reflexionat sobre com l’agricultura ecològica a petita escala pot oferir una base segura i sostenible per la satisfacció del dret a l’alimentació de la població. La Mireia ha parlat sobre l’associació de cultius i ha presentat les hortalisses que s’avenen millor. L’alumnat ha raonat sobre quina part comestible de les hortalisses ingerim i per què és important plantar o sembrar cultius dels quals consumim diferents òrgans una vegada recollits els aliments.

L’alumnat també ha conegut les característiques de l’agricultura convencional en què s’acostuma a produir grans extensions de terra amb monocultiu. Els i les joves han descobert que es fa un major ús de químics per tal d’obtenir un rendiment del sòl superior i controlar les plagues. Alumnes i docents han tractat l’impacte ambiental de les pràctiques de l’agricultura industrial que causa la destrucció de sòl fèrtil, la desforestació, la difusió de tòxics, la contaminació d’aqüífers i la pèrdua de biodiversitat.

Visita al Parc Agrari per planificar una finca agroecològica

Noies i nois han après sobre el disseny d’una finca agrícola i sobre la necessitat d’establir una programació de cultius segons el cicle vital i la temporalitat de cadascun. Des de Central Parc, els han explicat que s’han de tenir en compte les vendes setmanals i les necessitats de superfície, insums i personal. També han descobert in situ l’associació de cultius, que afavoreix la viabilitat de cultius tant en el creixement com en la qualitat. Aquesta tècnica permet generar sinèrgies positives entre les plantes, que estableixen una relació de complementació.

La rotació consisteix en alternar les espècies cultivades sobre un mateix terreny, no cultivar any rere any la mateixa espècie, subdividir la parcel·la en recintes i fer un disseny previ que, respectant el cicle dels cultius, han pogut assabentar-se de quines seran les següents plantades. D’aquesta manera s’han pogut repassar conceptes de l’aula i aprendre de forma activa com dur a terme un maneig sostenible.

L’alumnat ha sabut el cost de producció d’un dels aliments estrella del Parc Agrari, les carxofes, i ha calculat les pèrdues i les inversions que suposa. Els i les joves han calculat els beneficis bruts i reals de la producció. El col·lectiu de joves ha analitzat la demanda a través del marc de plantació, que permet una previsió molt gran dels cultius que es plantaran.

Fem front a les plagues

La presència d’insectes comporta plagues que causen pèrdues. Tot i això, noies i nois també han vist que poden ser una població beneficiosa per reduir la invasió d’insectes que malmeten cultius. L’alumnat ha pogut observar en directe que els marges de les parcel·les estan plens de plantes amb flors per tal de sostenir els insectes beneficiosos per fer front a les plagues.

El responsable de formació de Central Parc, en Jordi, ha mostrat el funcionament de la dinàmica de poblacions entre insectes i plagues. Més enllà de veure aquesta dinàmica, l’alumnat ha observat que la unió de diferents cultius repel·leix les plagues. En Jordi ha posat l’exemple de les cols i els raves per fer front als pugons i ha posat èmfasi en conceptes ja treballats com l’associació de cultius.

L’activitat ha servit perquè noies i nois tinguin un primer contacte amb la pagesia i aprofundissin en conceptes treballats a l’aula de forma vivencial. L’alumnat ha pres consciència de com l’elecció dels cultius pot modificar l’ecosistema i, alhora, com l’ecosistema pot alterar la producció. Una vegada feta la planificació, els i les joves tornaran aviat al Parc Agrari per conèixer altres fases de la producció agroecològica com la plantació i la collita.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge i Servei a “Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic – Fase 2: Consolidació” que impulsem a l’Institut Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.