El confinament ens ha obligat a adaptar les activitats educatives del projecte MenjaDrets que durant tot el curs desenvolupem a l’Escola Àgora a la nova realitat. Tenint en compte les necessitats d’infants i docents, hem preparat tots els materials i recursos en format digital per recolzar les famílies en el nou procés d’educació a distància. Els tallers online permetran afrontar la segona part del projecte i donar pas al reconeixement de formes de consum i producció sostenibles de l’entorn més proper.
En la primera activitat virtual, nenes i nens ha rebut la segona visita de la Idania de l’Espai Mescladís, una dona de Nicaragua que actua com a fil conductor del projecte. A través d’un vídeo, la Idania ha demanat a l’alumnat que expliqui quins plats mengen aquestes setmanes i també ha preguntat si han complert les missions encarregades durant la primera trobada. Des de casa, alumnes de 3r i 4t han explicat les investigacions fetes en les activitats anteriors per descobrir d’on venen els aliments que arriben al menjador de l’escola.
Després de descobrir que havien complert els primers encàrrecs, la Idania ha proposat noves missions als nens i nenes. L’alumnat té el repte d’investigar si productes com el carbassó, la pastanaga i la patata es poden cultivar a Barcelona o als voltants, ja que les que menjaven a l’escola venien d’altres continents. Els infants han de mirar si tenen aquests aliments a la seva nevera i buscar d’on venen. Amb l’ajuda de les mestres, l’alumnat ha de fer recerca de comerços locals on ofereixin les hortalisses triades per aquest nou repte.
Durant les properes setmanes, nenes i nens continuaran amb noves activitats i podran conèixer productors que cultiven hortalisses en camps no gaire lluny de l’escola com la cooperativa Central Parc del Baix Llobregat. A més, l’alumnat també podrà conèixer algunes iniciatives del barri que ofereixen fruites i verdures de proximitat i de temporada.
Vols saber-ne més?
Les activitats formen part del projecte educatiu Menjadrets, una iniciativa d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Nou Barris gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al menjador escolar.