Aquesta setmana s’ha celebrat el primer punt de trobada del cicle de seminaris que Desos organitza en el marc del projecte Transalimenta al Baix Llobregat, l’Aprenentatge Servei: valors per la sostenibilitat socioambiental. Amb la intenció de donar a conèixer aspectes innovadors i socioeducatius i de reflexionar sobre l’entorn natural i les seves possibilitats, la jornada va reunir a institucions educatives i administratives, en concret, s’hi van trobar tècniques de projectes d’Aprenentatge Servei, tècniques municipals de la comarca del Baix Llobregat i de la diputació de Barcelona i part del professorat que ha estat vinculat al projecte Transalimenta els darrers mesos.
Aquest primer seminari es va dividir en quatre blocs de contingut. L’inici va comptar amb una breu presentació de l’entitat i de les persones participants on es van exposar les principals motivacions de les integrants. Dins de les principals motivacions va destacar, entre altres, la voluntat de conèixer altres projectes vinculats al territori i de crear una xarxa sòlida que responguès a les necessitats socioeducatives i socioambientals de la zona.
Tot seguit les companyes de l’àrea d’educació de Desos van presentar el projecte ApS Transalimenta al Baix Llobregat i van reflexionar plegades del recorregut del projecte i dels resultats positius d’implementar la metodologia d’Aprenentatge i Servei a les aules. Testimonis com els de les tècniques i la del professorat del centre Bernat el Ferrer de Molins de Rei, institut on es va desenvolupar el projecte aquest curs 2019-2020, van ser clau per entendre la naturalesa del treball i la feina impartida. Conceptes com “corresponsabilitat educativa“, “horitzontalitat” i “foment de l’esperít crític” es van anar repetint al llarg de la xerrada, concluint que si la metodologia funciona i serveix és perquè l’alumnat acaba amb una alta capacitat de comprensió sobre la realitat i el seu entorn i sobretot, al final del projecte són agents de canvi perquè el viuen, el treballen i el fan seu.
La part més pràctica del seminari es va dur a terme amb la dinàmica: valors per la sostenibilitat socioambiental. A través d’un seguit d’afirmacions es van tractar temes com l’ecofeminisme, la justícia global i els projectes comunitaris, l’arrelament al territori i la solidaritat entre altres. Sobre aquestes reflexions les participants van debatre i van poder veure algunes de les aportacions de l’alumnat envers els temes tractats i van adonar-se de la profunditat d’anàlisi que es va poder fer amb tots ells i elles. A banda, la dinàmica també va servir per conèixer agents socioeconòmics del territori, que van participar enguany el projecte a les aules de l’INS Bernat el Ferrer i l’INS Guineueta, i que reafirma el valor de l’enxarxament com a necessàri i imprescindible per la transformació social.
Per últim les participants van poder traslladar les seves experiències i compartir les inquietuts generades al llarg del seminari. Com a conclusió la majoria de persones reunides van manifestar una gran voluntat de treball comunitari i territorial que posi en valor el treball cooperatiu i enxarxat d’agents i que crei sinèrgies per fer de l’alumnat l’agent de canvi i així seguir vinculant a més persones que vetllin per la sosteniblitat socioambiental i el dret a l’alimentació.
Aquest seminaris sorgeixen de la necessitat d’ampliar el marc de la sostenibilitat socioambiental i de crear una guia pedagògica que inclogui experiències de diferents agents arrelats al Baix Llobregat.
Vols saber-ne més?
Les formacions es realitzen en el marc del projecte d’Aprenentatge Servei “Transalimenta al Baix Llobregat” que estem impulsant gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i Garantia Juvenil dins de la iniciativa d’ocupació juvenil del fons social europeu de la Unió Europea. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat, els agents socioeconòmics i l’administració pública per exercir i garantir una ciutadania activa i responsable on es respectin els drets, deures i obligacions. L’objectiu específic del projecte: contribuir a articular una estratègia territorial del Parc Agrari del Baix Llobregat per promoure la garantia d’una alimentació disponible, accessible i de qualitat.