La nostra història

Foto 3-paratge natural aillament

2001. Desos neix a Sant Boi de Llobregat per transformar la realitat d’una de les zones més empobrides de Nicaragua: el municipi de San Miguelito (Departamento de Río San Juan). Els origens es remunten al 1992. Aquell any, aquesta ciutat catalana va formalitzar l’agermanament amb el municipi nicaragüenc, coincidint amb el mandat del llavors alcalde Xavier Vila, un dels socis fundadors de l’ONG i actual president. Fruit d’aquest agermanament, diverses entitats de la població, com Desos, van començar a impulsar projectes a la localitat nicaragüenca.

 

IMG_3414

2002. Desos amplia els seus projectes a d’altres zones d’extrema pobresa de Nicaragua: Bluefields i les comunitats del Kukra River (Región Autónoma del Atlántico Sur). La nostra entitat va conèixer les seves necessitats a través de l’exalcalde d’aquest municipi, que va ser alhora cònsol de Nicaragua a Barcelona i artífex de l’agermanament entre Sant Boi i San Miguelito. Des d’aleshores, es van impulsar programes integrals de desenvolupament social i econòmic per millorar la vida de les comunitats rurals de Bluefields i San Miguelito, dues de les regions més aïllades i empobrides de Nicaragua.

Foto de la Galeria

2006. Desos obre una delegació a Girona, ciutat agermanada amb Bluefields, per vincular-se a les entitats de la ciutat, establir contactes amb les finançadores de la zona i impulsar projectes en aquesta altra regió nicaragüenca. Des de Girona es treballa per potenciar vincles d’amistat, cooperació i intercanvi entre les persones, comunitats i societats dels diferents països, promovent la participació activa de la ciutadania i treballant conjuntament amb les institucions governamentals (nacionals, autonòmiques i locals) per donar resposta a necessitats reals.

DSC_0524

2009. Desos inicia la seva actuació en l’àmbit de la sensibilització i l’Educació pel Desenvolupament a Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Girona i Sant Julià de Ramis, amb l’objectiu d’estendre’s a més zones de Catalunya. Des de Girona s’impulsen els agermanaments escolars per promoure l’intercanvi cultural entre escoles del Nord i el Sud. Desos promou accions de sensibilització al carrer a través de la participació en fires solidàries i la mostra de documentals de producció pròpia com a Camins de fang o Kukra River, la riquesa a preservar.

sensibilización

2013. Després de l’experiència en tallers puntuals d’Educació pel Desenvolupament com De Catalunya a Nicaragua en 5 minuts o I tu què menges?, Desos decideix treballar de forma continuada amb la comunitat educativa per aconseguir un impacte real que tingui repercussió a nivell global. A partir d’aquí, Desos pren els Projectes de Centre com a metodologia de treball, dissenyant plans específics adaptats a les necessitats, inquietuds i realitats de cada centre i comptant amb la participació de tots els agents de la comunitat educativa.

 

IMG_1013

2014. L’experiència acumulada després de tots aquests anys i la greu situació econòmica que viu el nostre país, ens empeny a iniciar un nou camí de cooperació a casa nostra. Des de 2014 Desos treballa en nous projectes d’àmbit local, enfocats a sensibilitzar i millorar les condicions de vida de les persones i col·lectius més vulnerables de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Es posen les primeres pedres d’un projecte de recuperació de terrenys en desús del Parc Agrari del Baix Llobregat que treballa per crear oportunitats formatives i sociolaborals a través de l’agricultura ecològica.

 

DSCN0770

2015. Desos promou la creació de la cooperativa Central Parc del Baix Llobregat, dedicada a la revalorització d’espais agraris en desús a través de la producció i comercialització de verdura ecològica, generant oportunitats formatives i laborals per a persones en situació de vulnerabilitat social. Desos d’estableix com a soci col·laborador de la cooperativa i treballa de forma conjunta amb d’altres entitats del sector per impulsar campanyes de sensibilització a favor del consum responsable i en contra del malbaratament alimentari.

DSCN0652

2016. Impulsem projectes d’Aprenentatge i Servei per treballar amb escoles, instituts i el seu entorn proper sobre les conseqüències del nostre model alimentari actual, construïnt alternatives col·lectives a favor d’un model més just i sostenible, generant un canvi de valors i hàbits relacionats amb el consum i l’alimentació. A través de diversos tallers i activitats, construïm una recerca en l’entorn proper, que ens permet prendre consciència dels problemes globals i actuar de forma local a favor de la transformació.