La nostra història

2001 – 2008. Desos neix el 2001 a Sant Boi de Llobregat per transformar la realitat d’una de les zones més empobrides de Nicaragua: el municipi de San Miguelito. Els orígens es remunten a l’any 1992, quan s’agermanen la ciutat de Sant Boi amb el municipi nicaragüenc. Fruit de l’entesa, moltes entitats santboianes vam començar projectes a la localitat centre-americana. A més, l’any 2002 ampliem els projectes en altres zones d’extrema pobresa de Nicaragua com Bluefields i el Kukra River per millorar la vida a les comunitats rurals. Anys més tard, el 2006 vam obrir una delegació a Girona, ciutat agermanada amb Bluefields, per potenciar vincles de cooperació i intercanvi entre persones i societats dels diferents països.

 

2009 – 2014. El 2009 comencem una nova iniciativa d’Educació pel Desenvolupament a Barcelona, Sant Boi, Girona i Sant Julià de Ramis. Des de Girona, impulsem agermanaments escolars per potenciar l’intercanvi entre escoles del Nord i el Sud. També promovem la sensibilització a través de la participació en fires i mostra de documentals. Després de l’experiència en tallers, decidim treballar amb la comunitat educativa per aconseguir un impacte global. L’any 2014, davant la greu situació econòmica, Desos comença a treballar per millorar les condicions de vida dels col·lectius més vulnerables a l’àrea metropolitana. El projecte s’enfoca en la recuperació de terrenys en desús del Parc Agrari del Baix Llobregat que treballa per crear oportunitats sociolaborals a través de l’agroecologia.

2015 – Actualitat. A partir del 2015, com a ONG promovem la creació de la cooperativa agroecològica Central Parc del Baix Llobregat, dedicada a la recuperació d’espais agraris i la producció i comercialització d’hortalisses. Desos fa de soci col·laborador i treballa per impulsar campanyes de promoció del consum responsable i de reducció del malbaratament alimentari. A més, l’any següent impulsem nous projectes d’Aprenentatge i Servei per treballar amb centres educatius sobre les conseqüències del model alimentari actual. A través de tallers i activitats, construïm alternatives col·lectives a favor d’un model més just i sostenible i generem un canvi de valors i hàbits relacionats amb el consum i l’alimentació.