La sostenibilitat del dret a l’alimentació, a debat

L’alumnat de l’Institut La Guineueta continua el projecte d’Aprenentatge Servei per endinsar-se en el sistema agroalimentari. Avui, les noies i nois de 3r d’ESO han treballat la sostenibilitat del dret a l’alimentació. La sessió ha començat amb una introducció sobre en què consisteix el concepte de sostenibilitat i les tres vessants que la defineixen: ambiental, social i econòmica.

Tot seguit, l’alumnat ha visionat un vídeo sobre la privatització de l’aigua a Bolívia, anomenat La Abuelita Grillo. A partir del contingut audiovisual, l’alumnat i les tècniques de Desos hem comparat la situació al país centre-americà amb la situació actual de l’agricultura i les revoltes socials que està impulsant la pagesia durant els darrers mesos.

Joves i docents han reflexionat sobre com l’explotació i la privatització actual dels recursos naturals no és sostenible ni a nivell social ni tampoc a nivell econòmic. Per contra, han parlat sobre la necessitat global de la societat d’avançar cap a un creixement més sostenible i sense una explotació intensiva de la natura i amb un repartiment dels recursos de manera equitativa entre totes i tots.

Vols saber-ne més?

Aquesta activitat forma part del projecte d’Aprenentatge Servei “Innovem en el circuit alimentari transformant el valor dels aliments” que estem impulsant a l’Institut La Guineueta gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i també a la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat per exercir una ciutadania activa i responsable. L’objectiu de l’aprenentatge: conèixer el maneig de l’agricultura ecològica des de la planificació fins a la comercialització. L’objectiu del servei: introduir les minves que es donen entre la producció i la comercialització alimentària dins del circuit de consum actual.