Tenim un nou repte: convertir-nos en experts del pebrot

Els tallers i les missions no s’han aturat des de la primera visita de la Kuka a l’escola però en un dels darrers reptes, l’alumnat de 3r i 4t es va adonar que el pebrot tenia un dels fils més llargs del seu mapamundi. Per tant, era un dels aliments que recorria més quilòmetres des del lloc on el cultiven fins al menjador escolar i els nens i nenes van decidir que volien conèixer millor aquesta hortalissa.

Els encarregats d’aconseguir que els infants es convertissin en experts del pebrot van ser dos nous convidats. D’una banda, la Rosa Pinyol de La Mercantil de contes va preparar una activitat per aprendre sobre el cultiu, la història i les diferents varietats del pebrot a través d’endevinalles, contes i jocs de paraules.

En canvi, en Ricard Espelt, professor i investigador que treballa en la traçabilitat dels productes, va organitzar un taller perquè l’alumnat prengués consciència de la contaminació que genera consumir pebrot provinent de llocs tan llunyans com per exemple Itàlia. Els infants marcaven els pebrots amb un gomet negre per cada 100 quilòmetres que havia recorregut fins arribar a la taula i així reflexionaven sobre com de perjudicial era pel medi ambient consumir aliments vinguts de tan lluny.

Després de participar en les dues activitats preparades per la Rosa i el Ricard, ara els nens i nenes ja coneixen molt el producte. Per això els professors els han demanat que facin una conferència sobre els que han après durant els tallers perquè els seus companys d’altres cursos també puguin conèixer millor una hortalissa tan típica de la nostra cuina com el pebrot.

Vols saber-ne més?

Aquestes activitats formen part del projecte “El Dret a l’Alimentació: realitat i conseqüències al Sud i al Nord”, una iniciativa d’Educació per a la Justícia Global que impulsem al districte de Sants-Montjuïc gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona. L’objectiu: motivar l’alumnat a investigar què són les fruites i verdures, la procedència d’aquestes i la cadena que segueixen aquests aliments fins a arribar al nostre menjador escolar.