Impulsem una nova xarxa comercial a San Miguelito

Productores i venedores del nucli urbà i les comunitats rurals de San Miguelito han posat en marxa una xarxa directa de producció i comercialització d’aliments al municipi. La iniciativa vol evitar la dependència de grans empreses proveïdores i també vol garantir el dret a l’alimentació de tota la població.

El projecte se centra en la venda d’aliments a consumidores directes o a negocis locals perquè facin d’intermediaris a preus justos o transformin els aliments en plats cuinats. El circuit curt de comercialització es promou amb la voluntat d’unir les dones productores de les diferents comunitats amb les propietàries dels negocis del casc urbà.

L’aliança té la intenció que les productores ofereixin els excedents sobrants de les collites cada dissabte al mercat de San Miguelito per tal de generar ingressos a les famílies. La iniciativa compta amb el suport del Ministeri d’Economia Familiar nicaragüenc, que assumeix els costos dels trasllats regulars entre les comunitats i el nucli urbà. A més, els veïns i veïnes que s’apropin a aquests espais poden comprar els productes de forma directa.

El nou circuit de comercialització també pretén evitar que els intermediaris encareixin els preus dels aliments i obtinguin més beneficis que les agricultores. Actualment, el mercat dels dissabtes ja està en funcionament però la presència de comerciants de San Miguelito és molt escassa. A més, de cara a finals d’any es buscarà que les productores i les comerciants puguin planificar el producte per assegurar-ne la disponibilitat en tot moment.

La xarxa ja disposa de 18 membres i la majoria provenen de la comunitat rural de Santa Maria o del nucli urbà del municipi. Les participants s’organitzen en grups de tres per anar cada setmana al mercat i comercialitzar la producció del conjunt d’agricultores de la xarxa.

L’equip tècnic de DESOS a Nicaragua s’ha encarregat de la presentació del projecte a les productores, que va sorgir arrel de la demanda explícita de la població de San Miguelito. La participació a la xarxa va acompanyada de formacions i capacitacions a les participants per tal de millorar el funcionament dels seus negocis.

La idea d’impulsar la xarxa va néixer després dels talls de carreteres durant el juliol 2018, protesta contra el govern de Daniel Ortega que va provocar dificultats per arribar al municipi. Els camions encarregats de transportar les mercaderies no hi podien arribar i la població es va quedar sense aliments imprescindibles durant setmanes. La iniciativa permetria evitar aquestes problemàtiques en el cas que es produís una situació similar.