Segona trobada del cicle #SeminariTransalimentaBaixLlobregat

Aquesta setmana hem organitzat el segon punt de trobada del cicle de seminaris que des de Desos impulsem en el marc del projecte Transalimenta al Baix Llobregat, La vida al centre dels aliments. Hem preparat aquest espai amb l’objectiu de reflexionar sobre les oportunitats educatives del Parc Agrari del Baix Llobregat i per fer visibles les persones essencials que hi ha darrere de la nostra alimentació. El seminari ha comptat amb la participació des d’expertes en el dret a l’alimentació, a agents educatius de municipis del Baix Llobregat i també a la pagesia del Parc Agrari.

L’eix transversal de la jornada era el paper de les dones en la nostra alimentació, a través de dinàmiques conjuntes es va reflexionar sobre totes aquelles tasques vinculades a l’alimentació, que històricament han estat invisibilitzades, i en la seva majoria, associades a un treball de dones. Des de fer la llista de la compra i encarregar-se de cuinar els àpats per a tota la família a “mantenir l’equilibri nutricional en el menú setmanal” a promoure o “fer canvis necessaris en la cultura alimentària per a mantenir la nostra supervivència” van ser algunes de les idees que van posar-se sobre el debat i que van acompanyar al llarg del seminari.

Seguidament, amb la voluntat valorar la tasca de les dones en l’alimentació, va obrir-se un nou debat al voltant de com a través dels processos socioeducatius es pot ajudar al fet que es reconegui aquest paper. De nou, van sorgir propostes com tractar de detectar amb l’alumnat “qui hi ha en el procés alimentari, des de la cuina, des de l’acompanyament del menjador, fent preguntes de qui fa la compra a casa i que es compari el què es creu amb la realitat” o com fer incidència a tot l’alumnat en el fet que “més enllà del gènere s’han d’acomplir totes les tasques vinculades a l’alimentació”.

Per últim, es va parlar sobre la manera en què podem fer servir l’educació i el treball en xarxa per a donar resposta a aquests reptes i promoure el dret a l’alimentació i es va reflexionar sobre el present i futur per fer front als reptes sobre la promoció de l’equitat i la garantia del dret a l’alimentació al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Aquests seminaris sorgeixen de la necessitat d’ampliar el marc de la sostenibilitat socioambiental i de crear una guia pedagògica que inclogui experiències de diferents agents arrelats al Baix Llobregat.

Vols saber-ne més?

Les formacions es realitzen en el marc del projecte d’Aprenentatge Servei “Transalimenta al Baix Llobregat” que estem impulsant gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i Garantia Juvenil dins de la iniciativa d’ocupació juvenil del fons social europeu de la Unió Europea. L’Aprenentatge i Servei entén l’acció pedagògica com una pràctica transformadora que vol empoderar l’alumnat, els agents socioeconòmics i l’administració pública per exercir i garantir una ciutadania activa i responsable on es respectin els drets, deures i obligacions. L’objectiu específic del projecte: contribuir a articular una estratègia territorial del Parc Agrari del Baix Llobregat per promoure la garantia d’una alimentació disponible, accessible i de qualitat.