Denunciem la vulneració de drets humans a Nicaragua al Parlament de Catalunya

Imatge de la reunió al parlament

La setmana passada ens vam reunir amb l’Amaru Ruiz i l’Associació d’Amistat de San Miguelito al Parlament de Catalunya amb diputades de la comissió d’Acció Exterior d’ERC i PSC per denunciar la vulneració de drets humans que pateix Nicaragua.

Recordem que des de l’abril de 2018 a Nicaragua:

– Han mort 355 persones, de les quals 15 són dones i 340 homes; incloent-hi 27 nenes, nens i adolescents víctimes de la crisi.
– S’han desplaçat forçosament 413.755 persones, dada que representa el 6% de la població nicaragüenca.
– Hi ha un total de 205 preses polítiques vivint en condicions molt precàries.
– S’han cancel·lat 2.107 organitzacions de la societat civil incloent col·lectius feministes i ambientalistes entre d’altres.

Davant d’aquesta situació hem fet una petició conjunta per instar a la Comissió d’Acció Exterior del Parlament a:

  • Promoure una declaració del Parlament de Catalunya en la legislatura XIII, en la que es destaqui el context actual de repressió i violacions de drets humans que es continua patint a Nicaragua.
  • Gestionar mecanismes que flexibilitzin el treball de la cooperació catalana des de fora de Nicaragua, i assegurar la cooperació per atendre a les persones refugiades i exiliades a Costa Rica.
  • Incidir perquè els representants del Parlament Europeu donin visibilitat al deteriorament del país en temes ambientals, referents als pobles indígenes i afrodescendents, i dels drets de les dones.
  • Establir mecanismes de seguiment a la cooperació bilateral d’Espanya i Catalunya amb Nicaragua, per assegurar que el finançament no porti a una major repressió estatal i s’estableixin clàusules de respecte als drets humans al país.

La reunió va ser prou resolutiva i l’executiu va comprometre’s a tramitar la resolució amb caràcter urgent i a obrir a debat el paper de la cooperació per al desenvolupament i dels criteris del pla director de l’Agència Catalana de Cooperació, posant el focus en l’actuació a països fronterers.

General