Arrenca la campanya de sensibilització al voltant del consum responsable amb l’objectiu d’impulsar els circuits curts de comercialització. Tres vídeos construïts conjuntament amb l’alumnat de l’Institut La Guineueta de Nou Barris (Barcelona) que permeten reflexionar entorn la nostra capacitat d’influir en el futur que volem mitjançant el nostre consum i la nostra alimentació.
Els circuits curts de comercialització són necessaris per promocionar l’economia local dels nostres barris i ciutats creant xarxes fortes de producció, distribució i consum locals que asseguren aliments de qualitat, amb el mínim impacte a l’entorn i assegurant feina per les nostres veïnes i veïns.
Un exemple d’aquesta manera de fer el tenim amb la tasca que realitzen a la cooperativa agrícola Central Parc. Cultiven fruites i verdures als terrenys del Parc Agrari de Baix Llobregat i després contacten amb grups de consum, mercats o botigues locals per vendre els seus productes i reduir així els intermediaris.
En concret ell primer vídeo el protagonitza un enciam ben fresc de la cooperativa Central Parc que és recollit pels nens i nenes de l’institut i que creua els 21 km que el separen de la cooperativa de consum El Llevat on una família podrà recollir-lo.
El segon també té lloc als camps situats al Parc Agrari de Baix Llobregat, però en aquest cas són uns espinacs els que viatgen del camp a la taula en una jornada gràcies al consum responsable. Una d’aquestes botigues locals que tracten de vendre productes que provenen dels canals curts de comercialització i que apareix al vídeo és la Iaia Mercè. Una botiga ecològica de Nou Barris que fomenta amb la seva feina la relació directa amb les productores i garanteix així a les consumidores productes de primera qualitat, frescos, ecològics i de proximitat.
El tercer vídeo té lloc a l’hort urbà Ecovincles on unes faves plantades per algun veí del barri l’alimentaran a ell, però també a la resta de la comunitat i al Banc d’Aliments. A Barcelona ja hi ha mig miler d’horts urbans i no paren de créixer en els últims anys. Aquests espais es converteixen en espais de trobada que més permeten treballar la terra i cultivar fruites i verdures enmig de la ciutat. Més enllà d’ajudar a enfortir el teixit comunitari, els horts urbans també tenen beneficis per a la salut física i emocional de les persones que hi treballen. A més, serveixen tant per apropar l’agricultura a la ciutadania com per frenar els efectes de la contaminació i la crisi climàtica a la ciutat.