Durant el mes d’octubre tindran lloc diferents actes de presentació de la guia al Baix Llobregat i Barcelona. També es duran a terme campanyes en línia que aproparan el recurs a tota la població.
Després de mesos de feina del projecte Transalimenta el Baix Llobregat presentem ‘Repensa el que menges’, una guia per a la sostenibilitat de les pràctiques educatives en la promoció del dret a l’alimentació mitjançant la metodologia de l’Aprenentatge Servei (ApS).
Aquesta guia ha estat impulsada per DESOS Opció Solidària i té una autoria col·lectiva. Això significa que s’ha construït a partir d’entrevistes a defensores de DD. HH de tots els àmbits tals com Carolina de Moura Campos (Movimento pelas Serras e Águas de Minas Gerais, Brasil), Montserrat Tafalla Plana (Institut de Drets Humans de Catalunya), Montse Santolino Prieto (LAFEDE.CAT-Organitzacions per a la justícia global) o Anna Vegara (Institut Maria Aurèlia Capmany). També inclou reflexions de persones participants en els seminaris de Transalimenta al Baix Llobregat com ara Abraham Diestro Teixido (Ajuntament de Sant Boi), Maria Petit (L’ortigacoop) o Ana Elia Ramón (CEHDA – Associació per al Desenvolupament Cultural, Ambiental i Humà), així com tot l’aprenentatge obtingut després d’anys de treball amb les comunitats educatives i els agents socioeconòmics de l’entorn.
La guia està emmarcada en el programa Transalimenta al Baix Llobregat, que busca generar processos socioeducatius transformadors per promoure el dret a l’alimentació mitjançant la reducció del malbaratament alimentari. Tot plegat, fent valdre el Parc Agrari del Baix Llobregat com a eix vertebrador d’una estratègia territorial per afavorir el dret a l’alimentació a través de l’Aprenentatge Servei.
Durant tot el mes d’octubre tindran lloc diferents actes al Baix Llobregat i a Barcelona amb tallers, xerrades i taules rodones. També hi haurà campanyes en línia amb l’objectiu d’apropar la guia a tothom que li interessi, famílies, centres educatius i també institucions públiques.
Presentem aquest document amb la voluntat de fer créixer una xarxa socioeducativa per a la garantia del dret a l’alimentació, i generar aliances entre l’entorn socioeconòmic, l’administració pública del Parc Agrari del Baix Llobregat i les comunitats educatives.
A través d’aquesta guia, t’animem a sumar-te a la xarxa i a repensar el que menges, mitjançant els tres processos que s’articulen en cada capítol:
- La conscienciació per explorar les injustícies que genera l’actual model de producció i consum, i les necessitats de l’entorn global i local.
- La responsabilització per veure com es pot canviar la manera de relacionar-se amb l’entorn social i natural per tal de deixar de reproduir injustícies socials, econòmiques i ambientals.
- L’acció per impulsar processos de transformació social des del consum, l’acció socioeducativa i l’activitat d’incidència política.
Esperem que aquesta guia sigui un document viu que faci créixer aquesta xarxa i que ajudi a sembrar llavors de transformació social. Durant les pròximes setmanes anirem desvelant les dates dels actes i més informació pràctica sobre la guia.